söndag 21 mars 2010

Feedback på förra veckans mentorgruppträff

Hade tänkte skriva detta redan förra helgen, men som alla vet: the road to hell is paved with good intentions... Jag tyckte att träffen var helt OK och lärde mig nog en del nya saker, speciellt roligt att mera i detalj ta del av Petras och Yvonnes projektplaner. Yvonnes projekt är ju egentligen nåt som alla kurser borde innehålla som stöd, alltså guider och FAQ. Vet inte hur många gånger man får svara på samma frågor i många kurser, speciellt om övningsarbeten eller formen på hemuppgifterna. Petras projekt verkar vara mer innehållsdrivet, så det kräver kanske en lite annan ansats. Såg möjligheter där med rollspel eller annan typ av spel, men vet inte hur lätt det är att förverkliga.

Jag tror att vi många gånger glömmer bort i våra kurser att det är mycket roligare att lära sig saker då man har roligt, men jag vet inte om universitetsutbildningarna för det har blivit edutainment-inriktade. Jag försöker införa lite nya grepp i mina kurser som t.ex. strategispel, företagscase a la The Apprentice, och nu senast ett välgörenhetsprojekt men vet inte om jag har lyckats så bra eftersom då har ibland andra delar av kurserna blivit lidande. Stora problemen är ju tid och kontinuitet. Det finns inte all tid i världen på att bearbeta kurserna, speciellt inte med nya fyraperiodssystemet, och eftersom kontinuiteten ofta saknas så tappas incitamentet på att kunna förbättra kurser från år till år. Gnäll-gnäll. Nu har jag iaf möjligheten att göra nåt med Tillväxt och innovation, som jag skulle velat göra redan förra hösten.

När vi hade genomgången av båda mentorgruppernas projekt så tyckte jag att det är en intressant mix av kurser: Ristos diversity management-kurs, Helis hemsideprojekt, och Tiinas översättningskurs. Finns ju likheter också: språket i focus på Tiinas och Petras kurser; stödrutinerna i Tiinas och Yvonnes planer; substansinnehållet i min och Ristos kurser etc.

Gällande mitt eget projekt så fick jag en bra fråga av Tiina som jag inte riktigt kan svara på: alltså gällande e-portfolion, speciellt vad den ska utmynna i och hur studerande skall använda sig av den under kursen (som lärodagbok?). Jag måste erkänna att jag inte riktigt vet hur jag ska tillämpa den, det som jag däremot vet är att boktenten ska försvinna men kanske jag behöver se över om det finns andra alternativ.

En annan sak jag behöver fundera på är fördelningen av moduler under kursen samt hur jag kan få 'shared knowledge building' att fungera i det här sammanhanget. Fick några bra idéer och kommentarer från Yvonne på hur hon gjort, ska se om jag kan fundera ut nåt motsvarande till den här projektkursen och speciellt diskussionstillfällena i närstudierna.

Nu blir nästa steg att fundera på vad modulerna ska innehålla och hur det tekniskt kan förverkligas i Moodle (eller andra läro/sociala miljöer). Jag tänkte att det är lättast att börja experimentera lite i Moodle för att se vad som kan göras där, eftersom det ändå är det troligaste alternativet och redan finns tillgängligt. Alltså farbror Herbert Simon var inte så långt bort när han skrev om 'bounded rationality', alltså söker jag en tillfredsställande lösning och inte den optimala p.g.a. brist på tid, kognitiv kapicitet och oändlig information. Tror detta kan vara en sak som avskräcker många lärare från att göra nätverksbaserade kurser, alltså myntets baksida: brist på tid, information och förmåga att förstå mediet.

/Mats

måndag 8 mars 2010

Projektplan in progress

Puh, tycks vara som en månad sen jag var inne och kommenterade senast, föredrar ett långt inlägg än flera små. Nu är iaf undervisningen över för några veckor framöver.

Den här veckan har vi seminarium på fredag 12.3.2010, så jag har börjat fila på projektplanen, åtminstone i huvudet. Vi är nu inne i planeringsfasen, så mitt uppdrag är att skapa ett meningsfullt sammanhang mellan vad jag vet (kursen trad. uttryck), vad jag behöver lära mig (t.ex. internetbaserat lärande), till vad jag hoppas kunna åstadkomma (en lyckad flerformskurs).

Då jag tittar igenom mentorgruppskompendiet från gruppmötet 9.2.2010, så är det två lärandebegrepp som jag behöver fundera på: 1) meningsfullt lärande, och 2) synen på lärande (och hur det syns i kursen). Gällande det meningsfulla lärandet så hoppas jag att flerformskursupplägget ska åtminstone ge följande: a) ökad interaktionen vid närstudietiullfällena då alla kan tillägna sig samma bakgrundsinfo, b) samarbete i form av små grupprojekt koordinerade via läroplattformen, c) bättre kontextualitet genom att kunna både fokusera materialet (i skrift) och ge utvidgningar (tilläggsmaterial) för intresserade, d) ökad aktivitet då själv specificerar och utarbetar delar av sina uppgifter. Gällande min egna syn på lärande så kanske jag behöver innefatta mer aktiverande samarbete och problembaserat lärande än tidigare. Då antalet timmar i klass skulle sjunka till ca. en tredjedel av nuvarande, så behövs båda självdisciplin för studerande och uppföljning från läraren så att lärandemålen faktiskt uppfylls.

Några småkommentarer till kompendiet:
1. Generella lärandemål
Jag tror här behöver fokus gå från "lära om" till nåt mer aktiv form. Försökt åstadkomma detta genom gästföreläsningar med åtföljande case eller övningsarbete om ett visst företag, kanske nåt att utveckla.
2. Målgruppen
Andra årets studerande har kanske inte den teoretiska bakgrunden för det som tidigare tagits upp i kursen, så en flerformskurs (tror jag) skulle låta studerande mera på egen hand utforska begreppen och gå in på den detaljnivå som de själva anser lämplig. Detta innebär att materialet på läroplattformen behöver mera detaljrik än trad. klassundervisning, speciellt för de studerande som själva vill gräva djupare. Gällande IKT-kunskaperna tror jag det inte borde vara problem, det är mera beroende på hur bra användargränssnittet och de inbäddade applikationer i detta fungerar.
3. Läroprocessen och undervisningsmetoder
Är helt överens om att IKT inte är ett självändamål, så här behöver jag söka reda på mer info om olika alternativ. Detta baserar sig förstås på vilka uppgifter jag tänkt mig, och i vilka former (ind./grupp, problembaserat/självdefinierat etc). Ännu öppet.
3.2. Bedömningsverktyg
Detta är speciellt viktigt, jag funderar kring läroportföljer (fick info av Camilla om e-portfolios). Jag skulle gärna se milestones istället för kontinuerlig bedömning, speciellt med tanke på arbetsbördan kontinuerlig innebär. Några kvantitativa verktyg (t.ex. quiz) kunde utgöra en koll på studerande tar till sig infon men det är egentligen inte know-how, mera know-that. Att kunna applicera kunskapen inom ett ämne på ett case. Här blir det nog ännu öppet.
4. Resurser
IKT-sidan är OK för egen del, behöver kanske utforska t.ex. Moodle för att se vad man kan och inte kan göra med den plattformen. En fråga till EduTech: finns det nån testkurs med flera olika bedömningsverktyg så man kan testa dem i praktiken för att se vilka som är mest lämpade? Jag kommer att läsa ett par böcker inom e-learning närmsta veckorna, kanske det ger mersmak eller ökar/minskar ambitionerna!
5-7. Strukturen, materialet och koordineringen
Läroplattformen skall vara en kanal både för information och interaktion, men jag ser inte riktigt möjligheten för "shared knowledge building", inte ännu iaf. Bloggar kunde vara svaret på detta men åtminstone på grundval av mina egna sporadiska inlägg samt de försök jag låtit studerande upprätthålla bloggar inom en kurs nu på våren så fungerar det inte helt bra. Jag hoppas strukturen blir ok, eftersom jag inlemmar två olika ämnesområden i kursen (tillväxt och innovation), där förhållandet borde vara ca 2:1 till tillväxtsidans fördel. En fördel med att använda läroplattform i kursen är att andra lärare på insten kan gå in och se vilket innehåll kursen har, för att undvika att vi tar upp samma saker i senare kurser (dubblering).
Materialet skulle till större del utgöra artiklar i både journaler och tidningar, här blir tidsaspekten också viktig, d.v.s. att jag tillhandahåller både tillgängligt och aktuellt material. Jag har förstått att multimedia-material är farligt (death by Powerpoint?), så det behövs nån form av berättigande vilka bilder etc. som skall ingå och vilka som skall skalas bort.
Koordineringen blir knepig, och just rollerna som jag har i kursen tycker jag är svårt att ha grepp om. Jag upplever att många studerande har så pressade scheman att de gör mycket i sista minuten, så därför behöver kanske tidsplaneringen också belysa detta, t.ex. om e-portfolios används så att den fylls i under kursens gång och inte sista veckan.

Jag ska ta upp några av de här grejerna med Camilla idag, har möte med henne efter lunch. Känns som det är mycket öppet ännu men själva tankeprocesserna har iaf påbörjats. För dem som läser detta, vi syns på fredag!
/Mats